Wednesday, October 01, 2003

Azt vartam, New York majd zavaros s bokezu lesz. Azt vartam, tiszta utcas, mint Seattle ami merhetetlen megmaradt bennem. A Seattle-i halpiac, ami belemult mint egy Rembrandt festmeny. Alltunk a Seattle-i halpiacon a rozsaszin bronz diszno mellet a kigyozo halaspultok elott. Bamultam a rakokat.
Mellettuk keresztben orias hal jegen szaja kipockolve. Szep nagy fogai voltak. Zsibaj. Az arusok kiabaltak doballtak a halakat. Letompitottak, ugyhogy csak leteztem ott. Jobban mondva Hajnalkaek is csak belevesztek a latvanyba.
S felugrott! Olyat ugrott! Az a nagy hal, keresztben a jegrol!
Bazzdmeg! Meg el! ....
Az emberek elfultak, meghult bennuk a ver, az arusok dobaltak a halakat tovabb mintha mi sem tortenne. Aztan megint felugrott. S aztan kicsit kesobb megint. Szegeny hal, holtaban a farkara kotott madzaggal szolgalt. Talan valaki meg is vette, mint; remhalat. A sunyi arusok alattomban jol odarantottak neki megrekesztve levegot a turista-vevokben.
Azaz, bennunk.
Manhattan teliszemeteszsakkupacos, hat nem egy Seattle, nem egy Budapest. Hanem meg piszkaban is gyokeresen mas. S hianyzik. Maris hianyzik. Meddig lenne jo New York-ban? Megszoktam 1 het alatt. Puhan, konnyeden beleszoknek.
A Grand Central-ban maradando 3D egett belem:
TV's For Movie People
--Each television set will represent and play the artistis selected scene. There will be approximately 70 pieces in the exhibition with one 10' x 20' TV set built to be used as a performance stage and movie theater--

Ezen kivul csak egy kiallitasba futottunk bele. Mert hogy-hogynem, inkabb kavezokban-ettermekben-(s este) barokban ulve kodositettuk magunkba amit lehetett s kostolgattuk a New York-i levegot. Es sodrodtunk az utcan a veletlenekkel, amelyek hat nem vezettek csak meg egy kiallitasig (nehany kis galeriat leszamolva) (--plussz ket erdekes bloggerig--).
Az pedig a Museum Of Sex volt. Egyaltalan, kivancsiak voltunk, mi a szosz ez ha mar ott alltunk elotte. Noss, kepzeljetek el egy ilyen muzeumot amelyet egy vakbuzgonvallasos venkisasszony ugy istenigazabol cenzurazott. Olyan ez mintha a Metropolitan muzeumbol minden aktkepet szamuznenek. Sot, inkabb olyan, mintha minden not abrazolo kepet szamuznenek.
Es szobrot is.
Es $20. A Metropolitan csak $15 !

No comments: